5 fundamentale ting som holder dig sund

Der er ingen tvivl om at det er vigtigt og til tider svært at holde sig sund, i vores meget stressede hverdage, hvor vi endda altid sidder på bagen og laver kontorarbejde.

Derfor er det høj-aktuelt. Med en sund livsstil kan du bedre koncentre dig og har mere energi til dagligdagen. Her er 5 gode råd, til at have en sund hverdag.

1. Sikr’ en god nattesøvn

Det er utrolig vigtigt at man får en god søvn, så man er udhvilet og klar i hovedet. Hvis man går rundt og er træt, vil du opleve af få en træng efter koffein og søde sager.Nogle gode råd til at forebygge en god nattesøvn er at undgå elektronik en time inden man skal sove og undgå koffeinholdige drikke fra klokken 16.00. Derudover kan det være en god ide at slappe af og drikke en varm kop te inden sengetid (dog uden koffein). Man kan med fordel vælge en te der indeholder Baldrian, som er et beroligende sovemiddel.Et godt sovemiljø er også vigtigt for en god nattesøvn. Man bør derfor undgå at arbejde i sit soveværelse samt lufte ud og holde en forholdsvis kølig temperatur i soveværelset. Derudover er det det en god ide at undgå påvirkning fra f.eks. lys og lyd ved at have mørklægningsgardiner og undgå elektriske apparater i soveværelset (efterlad din iPhone et andet sted ;-).De fleste mennesker har brug for 7-8 timers søvn og en fast døgnrytme. Du kan tænke på søvnen som fundamentet for sundhed. Det er den sidste ting du skal nedprioritere, da dårlig søvn påvirker dig utrolig meget.

2.Dyrk motion/bevæg dig

Det at dyrke motion og noget så basalt som at bevæge sig er virkelig vigtigt. Bevægelse hjælper både på koncentrationen og på søvnen. Når man dyrker motion og bevæger sig, vil man naturligt få et højere energiniveau og det er med til at forbedre dit immunforsvar og forebygge stress. Derfor er en god ide at få bevæget sig i løbet af dagen. Det kan være ved at gå en tur, tage i fitness nogle gange i ugen eller ved at dyrke sport – og evt. det hele kombineret.Med danskernes store mængde af stillende arbejde, er motion og bevægelse i arbejdstiden også  nærmest blevet nødvendigt. Det er nemlig meget usundt at sidde helt stille i 8-9 timer i streg, hvorfor det at have udstyr, som fx kontorcykler, vippebræt og gåbånd, til at bevæge sig på kontoret mens man arbejder har store fordele – og også noget der vinder ind på de danske kontorer.
Læs mere: https://officefit.dk/viden-om-sundhed/

3. Drik vand og hold en sund væskebalance

Anbefalingerne lyder på 2 liter om dagen for at have en god væskebalance, lidt afhængig af den kropsvægt. Væske er vigtigt på mange måder og sikrer at vi ikke dehydrerer. Udover at man undgår dehydrering, er væske også med til at fugte huden og gøre den sundere og mere blød.Det er en god ide at have nogle mål for hvor meget væske man skal drikke og at presse sig selv lidt. En god måde at sørge for at man husker at drikke er at have en god drikkedunk foran sig og sætte sig et mål for hvor meget mange man skal nå at drikke på en dag. For at gøre vandet mere spændende kan man tilsætte frugt som f.eks. citron, for at give en smule smag og C-vitaminer til vandet – hvilket er godt for helbredet og hjælper en med at få drukket tilstrækkeligt.

4. Få tilstrækkelig med vitaminer

Det er vigtigt at få sine vitaminer og det er heldigvis ikke så svært. De fleste vitaminer finder man i kosten. Derudover har du muligheden for at erstatte nogle af de vigtige vitaminer med kosttilskud. Et vigtigt vitamin er D-vitamin, som vi bl.a. får igennem kosten, men størstedelen får vi fra solen. Specielt i vinterperioderne har mange mennesker mangel på D-vitamin og derfor kan det være godt at man får kosttilskud som erstatning for den manglende sol, og det i øvrigt en positiv indvirkning på træning. Et andet vigtigt vitamin er C-vitamin, som er en antioxidant man finder i frugt og grønt (fx citroner) og er et vitamin som er rigtig godt for helbredet.
Grøntsager er utrolig rige på de mange vitaminer, derfor er det vigtigt at spise meget grønt. Det er selvfølgelig forskelligt hvilke grøntsager der er mest rig på de forskellige vitaminer og derfor er det en god ide at variere kosten, spise farverigt og mange forskellige grøntsager f.eks. er gule, orange og røde grøntsager rige på A-vitamin mens bladgrøntssager og grønne grøntsager er rige på B-vitamin.
Læs mere: https://suplab.dk/d-vitamin-optimerer-din-traening/

5. Spis grøntsager og varieret

Når det kommer til mad og kost, er der utrolig mange spilleregler for at holde sig sund. Noget af det vigtigste er at undgå for mange ”tomme” kalorier og sukker. Det er ikke fordi man absolut skal fjerne alt hvad der har med søde sager at gøre i sin kost, men man bør begrænse sig. Det er derimod vigtigt at spise rigeligt med grøntsager, samtidig med at de mætter indeholder de ikke store mængder kulhydrater. En måde at få en varieret kost på, er ved at benytte sig online handel af dagligvarer eller måltidskasser. Se en oversigt over dem herunder:
https://www.online-supermarkeder.dk/

Det er også vigtigt at holde sit blodsukker stabilt hele dagen, det kan man f.eks. ved at spise flere men mindre måltider. Det kan også opnås, ved at spise grøntsager og komplekse kulhydrater, som langsommere frigiver sukker i blodet end fx stivelse. Den helt slemme er selvfølgelig sukker selv.

Ligesom at sætte sig mål for sit væskeindtag kan det være en god ide at sætte sig mål, regler og planer for sin kost. Det er derudover en god ide at man i en periode holder øje med sit kalorieindtag, da man med tiden vil få en fornemmelse og et bedre overblik over hvad man kan indtage uden at overstige dit anbefalede kalorieindtag.  Det gør at altså bare en smule nemmere at have en sundere livsstil, derudover vil det måske bidrage til vægttab. Kosten er nemlig utrolig vigtig når det kommer til vægttab og har en altafgørende rolle både for vægttab og generel sundhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *