Hvorfor starter jeg på BDE i Herning?

Den 22. august starter jeg på Business Development Engineer – BDE uddannelsen, som er beliggende på Aarhus Universitet i Herning.

Inden vi starter er vi blevet bedt om at besvare en Belbin-test, samt at skrive et motivationsbrev hvor vi fortæller hvorfor vi har valgt at tage BDE uddannelsen – og det er netop motivationsbrevet du læser her i indlægget.

Det handler meget om min baggrund, interesser og mål, som gerne skulle forklare hvorfor jeg har valgt netop BDE.

Min baggrund:

Jeg har altid interesseret mig meget for teknik, mekanik og computere. Derfor var jeg ikke et sekund i tvivl om at jeg skulle gå på Teknisk Gymnasium Thisted efter folkeskolen.

Jeg havde planer om at tage den naturvidenskabelige linje, men i sidste sekund valgte jeg teknologi og design i stedet. Dette skyldes nok at jeg er meget interesseret i produktdesign og fremtidens teknologier, som lige præcis kunne overgå min interesse i naturvidenskab, forskning og fysik – men også kun lige.

Efter HTX havde jeg oprindeligt planer om at læse til Elektroingeniør. Undervejs på 2. år blev jeg mere i tvivl, og fandt ud af at Robotics på AAU var mere mig, da det handlere mere om fremtidens udvikling.

Men igen på 3. år blev jeg meget i tvivl igen, da jeg stille og roligt have mistet interessen for det meget tekniske, og fået mere interesse i innovation, forretning, og økonomi. Jeg var også begyndt at læse mange iværksætter biografier, handle aktier og daytrade en smule.

Pointe: Jeg gik fra at interessere mig meget for det helt tekniske, til at interessere mig for “god forretning”

Men inden jeg skulle træffe valget, havde jeg bestemt mig for at jeg skulle have et sabbatår. Og som mange af de store iværksættere sagde, var det aller bedste tidspunkt at starte en virksomhed når man ikke havde et særligt stort ansvar (nu!). Derfor begyndte jeg i slutningen af 3. år på HTX at fortælle mig selv, dem omkring mig og hvem der ellers måtte have interesse, at jeg ville bruge mit sabbatår på at investere og lave hjemmesider. Det var der ikke mange der gjorde – men det var altså nu jeg bedst kunne prøve det af.

Investeringen gik udmærket, og jeg tænkte at jeg kunne klare at sidde og handle aktivt samtidig med at jeg lavede nogle af de hjemmesider jeg har planer om at lave. Men inden sommerferien rigtig var gået i gang, var min kæreste kommet til at fortælle hendes kørelærer at jeg havde tænkt mig at arbejde med hjemmesider i mit sabbatår. Jeg havde ikke lige planer om at lave en hjemmeside til ham, så jeg gav ham en høj pris på hjemmesiden (taget i betragtning af jeg ingen referencer havde). Tanken var at han nok ville sige nej og jeg kunne få fred – men sådan gik det ikke. I løbet af et par måneder fik jeg lavet hans hjemmeside færdig. Det var på dette tidspunkt at jeg bestemte mig for at jeg sagtens kunne lave nogle flere hjemmesider – og derfor startede jeg min første virksomhed – Riis Media. Jeg ville fortsætte med at designe nye hjemmesider til små virksomheder og have det som indtægt i mit sabbatår.

Det gik stille og roligt fremad, men det var svært at skaffe kunder. Alligevel havde jeg en periode på et par måneder med flere ventende ordrer – og jeg stoppede derfor helt med at lave kortsigtede handler med aktier.

Grundet min store nysgerrighed, havde jeg ved at læse nogle blogindlæg omkring søgemaskineoptimering (SEO – læs mere om hvad der er her) fået et god viden omkring det og var derfor begyndt at tilbyde SEO som ydelse, ligesom med hjemmesider.

Det viser sig at det godt kan betale sig at sætte intentioner for sig selv samt at gøre andre opmærksomme på hvad man vil med sit liv. Dette resulterede nemlig i at jeg blev kontaktet af en anden der arbejdede med SEO, som faktisk har hjulpet mig til at kunne gøre SEO til et fuldtidsjob –  hvis jeg ville (det passer ikke med alle mine mål)

Ca. fra April og til nu har jeg hovedsageligt arbejdet med søgemaskineoptimering – og jeg regner med at mit arbejde ved siden af studiet hovedsageligt kommer til at gå med dette (samt at drive min anden virksomhed Suplab.dk og bloggen Mathiasriis.dk).

Opsummering: Jeg er gået fra at nørde med teknikken bag hjemmesider, til at arbejde med søgemaskineoptimering og markedsføring af hjemmesider.

Jeg er altså i flere omgange gået fra en nørdet del af et arbejde til en mindre nørdet del, som handler mere om udvikling, kommunikation og markedsføring af produkter. Derfor besluttede jeg mig også i slutningen af foråret 2016 af BDE var den rette uddannelse for mig. Dette skyldes at den veksler mellem en almindelig ingeniøruddannelse (det nørdede/tekniske) og en business uddannelsen, hvilket passer mig perfekt.

Hvad er (nogle af) mine mål i livet?

 • Have mest mulig frihed til at gøre hvad jeg vil
 • Bidrage til at gøre verden til et bedre sted at være
 • Blive økonomisk uafhængig og fri for at bekymre mig om penge.
 • Have et spændende job hvor jeg bliver udfordret og kan gøre verden bare en lille smule bedre.
 • Have mulighed for at udtrykke mig og dele mine tanker og synspunkter. (bl.a. denne blog)
 • Skabe et netværk af dygtige og interessante mennesker rundt om mig.

Hvad kan jeg bedst lide at arbejde med?

 • Udvikle og designe produkter og idéer
 • Forholde mig til og arbejde med de nyeste teknologier som kommer til at ændre verden
 • Diskutere interessante emner med personer der har viden, interesse eller spørgsmål til emnerne
 • Ting som jeg ved gør en forskel for nogen, eller måske endda mange mennesker
 • Udvide min horisont og forstå mest muligt omkring mennesket, universet og hvordan det hele er skruet sammen (jeg er enorm nysgerrig)

Hvilken uddannelse passer bedst til mine interesser og mål?

Jeg er sikker på hvilken retning jeg vil: Jeg gerne have indflydelse på fremtiden, udvikle løsninger, hjælpe flest mulige, arbejde med interessante mennesker og problemer, udvide min horisont mest muligt samt lære mennesker at kende, som også brænder for at gøre en forskel og udvikle sig selv og verden i den bedst mulige retning.

Det er netop disse ting jer ser i BDE uddannelsen. Jeg tror på at BDE er den bedste uddannelse hvis man har en nørdet side samt et ønske om at drive en god forretning. Det er også en af de bedste uddannelser når man ønsker at skabe den bedste tilværelse for sig selv og andre – netop fordi den handler om ledelse, produktudvikling, innovation og fordi uddannelsen er fremtidsorienteret.

Hvad vil jeg gerne have ud af BDE?

Det giver nok meget sig selv hvis man kigger på nogle af mine mål. Helt generelt, vil jeg gerne skabe det bedst mulige fundament for mig til at få det bedst mulige liv og kunne gøre en forskel.

I mere konkrete termer, vil jeg gerne:

 • Møde og skabe et netværk mennesker der har en trang til at udvikle sig og gøre en forskel
 • Lære de færdigheder som er nødvendige for at kunne udvikle og drive en succesfuld forretning
 • Blive klogere på mig selv og på menneskers adfærd
 • Have en række sjove, lærerige og udfordrende år

Min motivation og bevæggrunde for at søge ind på BDE uddannelsen er altså, at jeg står i en situation med viden og interesse både for den tekniske del samt forretnings delen af en virksomhed.

Jeg vil gerne arbejde med fremtidige løsninger, som kan bidrage til at gøre verden et bedre sted.

Og endelig vil jeg gerne have kontakt til en masse ligesindede mennesker, som BDE giver god mulighed for.

15 meninger om “Hvorfor starter jeg på BDE i Herning?”

  1. Jeg tænkte selv på, at søge ind på den her uddannelse og er stadigvæk igang med, at kigge nærmere på de muligheder jeg kunne få på BDE.

   1. Tak for din kommentar Lasse! BDE giver enormt gode muligheder, hvis forretning interesserer en. Hvis man går med en lille iværksætter i maven eller kunne tænke sig at være leder ude i en virksomhed, bliver man rigtig godt klædt på til det. Og så er studiemiljøet på AU Herning og ens klassekammerater i top!

    Du må endelig skrive hvis du har nogle spørgsmål til noget! 🙂

    1. Er det et krav at man skal have meget viden indenfor iværksætteri før studiet? Jeg er nemlig begyndt at interessere mig for iværksætteri, men har ikke særlig meget viden indenfor det. Er der mange andre gode muligheder med en BDE? 🙂

     1. Det er bestemt ikke noget krav. Der er mange som først får smag for det under studiet samt mange der vil bruge uddannelsen til noget helt andet end at blive iværksætter. Uddannelsens omdrejningspunkt er forretning, men det kan lige så vel være Siemens, LEGO, en lille lokal forretning som sin egen virksomhed, man ender med at arbejde i 🙂

 1. Tak for svar! Hvordan er matematikken på studiet? 🙂 Jeg afsluttede min studentereksamen med 7/7 i matematik A. Tror du jeg kan klare studiet? 🙂

  1. Det kan du bestemt. Alle der kommer til timerne og følger med kommer igennem faget.
   Underviserne er dygtige til at hjælpe alle igennem, og der er meget letlæst materiale, som gør det muligt at sætte sig ind i statistik delen meget nemt. Derudover er det meget hjælp at hente i medstuderende samt de hjælpeunderviserne som er BDE studerende fra ældre årgange. Hjælpeunderviserne kan og har tid til at svare på alle de spørgsmål man måtte have i de øve-timer der er i skemaet.

  1. I selve undervisningen, er der ikke meget fokus på at lære at programmere eller lignende. Undtagelsen er 3. semester, hvor vi arbejder med at programmere hjemmesider samt apps til iOS eller Android.

   Dog drejer alle semestrene sig omkring teknologi. Dvs. hver gang der arbejdes med et projekt, er der ofte et type af projekt med en stor del ny teknologi indblandet. Det betyder så, at man selv bliver nødt til at sætte sig ind i mange af de ingeniørmæssige ting, for at kunne lave et godt projekt.
   Giver det mening? 🙂

  1. Ja, det er der. 5-10 ETCS går hvert semester med “loop” som er vores semester projekt. Herudover er der også andre fag hvor man bruger fx halvdelen af tiden på at lave projekter og arbejde i grupper.

 2. Hej Mathias!

  Jeg har lige afsluttet STX og overvejer stærkt at starte på BDE næste år. Men mine karakterer i matematik holder mig lidt fra det. Derfor vil jeg bruge mit sabbatår på at forbedre mig i matematikdelen, så jeg er klar til studiet. Hvad vil du anbefale mig at læse op? 🙂

  1. Hej Kasper!

   Hvis du er klar til at give den en skalle med matematikken her på studiet, behøver du ikke at være verdensmester inden du starter på BDE. Hvis du tænker at ville arbejde med fysiske produkter frem for online produkter, vil matematikken og fysikken naturligvis fylde en del mere. Her ville det være en god idé at læse op på den naturvidenskabelige matematik, som fx geometri, vektorer, funktioner, differential- og integralregning 🙂

 3. Hej Igen Mathias

  Mange tak for svarene! Jeg kan se på første semester i har ”Anvendt Matematik” hvad går det helt præcist ud på? Hvordan er det sociale liv på studiet og hvor mange går der på studiet? 🙂

  1. Anvendt matematik handler om… den matematik man rent faktisk anvender som ingeniør / iværksætter. Det er meget praksisnært, og indeholder absolut ingen former for beviser mm, som mange kender fra gymnasietiden.

   Der starter som regel mellem 60-100 hvert år på BDE. Og netop det sociale liv og studiemiljøet er super godt her, da man har rigtig god mulighed for at komme ind på hinanden og faktisk lære alle fra sin klasse at kende. Derudover er der også meget hjælp og kontakt til de ældre og yngre årgange af BDE’er. Vi er jo ét stort team, som hjælper hinanden så meget som vi kan 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *